Gault&Millau bekroont de “Chocolatiers van het Jaar 2025” en maakt nieuwe selectie van beste chocolatiers bekend

Sep 9, 2024

Gault&Millau maakt voor de negende keer een selectie van de beste chocolatiers bekend. De bekende gidsuitgever bekroonde de ‘Chocolatier of the Year’ en dit zowel voor Vlaanderen, Brussel als Wallonië, en reikte de ‘Discovery of the Year’ award uit aan een nieuwe ontdekking.

 

De digitale Gault&Millau Chocolatier selectie brengt zoals elk jaar een niet-exhaustieve selectie van de beste chocolatiers op basis van diverse blinde degustaties. Het aanbod aan chocolatiers blijft inderdaad zowel qua kwantiteit als kwaliteit lichtjes stijgen. Dat is een goed en beloftevol teken en tegelijkertijd heuglijk nieuws voor sector, consument én gidsenmakers. Veel chocolatiers onderschrijven daarbij meer en meer hun waardering voor origine chocolade waarvan tal van eigenschappen bepaald worden door het terroir waar cacaobonen groeien en fermenteren. Precies die zeer diverse, lokaal gebonden kenmerken maken chocolade tot een prachtig, divers en onderscheidend product waarmee de chocolatier zich kan uitleven in dienst van zijn klanten. De selectie wordt gepubliceerd op de websites chocolatier.gaultmillau.be en gaultmillau.be. Bovendien worden de Award winnaars hernomen in de jaarlijkse restaurantgids die op 4 november wordt uitgegeven.

 

De Gault&Millau inspecteurs ontdekten weer een aantal nieuwe adressen en daaruit werd de “Discovery of the Year” Award winnaar gekozen. Daarnaast bekroonde Gault&Millau traditiegetrouw drie chocolatiers met de titel ‘Chocolatier of the Year’:

 

-          Chocolatier van het Jaar 2025 voor Vlaanderen: Centho, Duisburg en Kampenhout

Met deze erkenning bekronen we tegelijkertijd het oeuvre én de stijl waarmee Centho onder leiding van Geert De Coster zich als chocolatier onderscheidt. Meer specifiek waarderen we de manier waarop Centho erin slaagt om met romige ganaches gelaagde smaaknuances te creëren die nooit gaan domineren. En waardoor de fijne smaak van origine chocolade behouden blijft en vaak subtiel versterkt wordt. Met diezelfde zin voor fijngevoeligheid presenteert Centho zich visueel sterk onderscheidend met in het oog springende verpakking die het chocoladewerk een extra luxueus cachet geeft. Of hoe smaaksamenhang, afwerkingsgraad en vormgeving knap hand in hand gaan. Kenmerken die als een benchmark in de business aanvoelen en waarvoor deze erkenning terecht op zijn plaats is.

 

-          Chocolatier van het Jaar 2025 voor Brussel: Frederic Blondeel, Brussel

 

Met Frederic Blondeel, erkennen we een vakman die eerder al in 2019 met deze titel vereerd werd. En wel om aan te geven dat hij niet meteen het type chocolatier is die op zijn lauweren rust. Integendeel zijn oeuvre dat consistent van het hoogste niveau is, won nog aan momentum. Zijn gedrevenheid om als cacaobrander en chocolademaker het ‘bean to bar’ gedachtegoed perfectionistisch vorm te geven, ligt ontegensprekelijk aan de basis van zijn succes. Al 20 jaar is hij één van de pioniers op dat vlak en het voorbeeld voor andere die op dezelfde basis aan het ambacht van chocolatier een eigen persoonlijke en unieke dimensie geven. En daarvoor is deze trofee meer dan welverdiend. 

 

-          Chocolatier van het Jaar 2025 voor Wallonië: Ducobu, Waterloo

 

Deze titel verdient Marc Ducobu omwille van zijn drive en zin voor creativiteit waarmee hij zijn team aanstuurt. Die ingesteldheid zorgt voor een heel eigen oeuvre dat voortdurend nog aan finesse, verscheidenheid en diepgang blijft winnen. Zijn ervaring als patissier is daar zeker niet vreemd aan. Die expertise geeft aan het ambacht van chocolatier een extra dimensie terwijl zijn inzichten in de mogelijkheden die chocolade te bieden heeft, zijn werk als patissier verrijkt. Zijn signatuurtabletten zowel met melkchocolade als donkere chocolade en verrijkt met gekaramelliseerde noten, een snuifje zout en karamel met vanille ervaren we daarvan als een tastbaar bewijs om deze erkenning aan Ducobu toe te wijzen.

 

-          De “Discovery of the Year 2025” voor België: Palette, Antwerpen

 

Iryna De Peuter ging zelfs Down Under op ontdekkingsreis om in Melbourne enige jaren als chocolatier te werken. Om in 2018 tijdens de Sydney Royal Chocolate Show een zilveren medaille te winnen. Leuk voor ons om haar in België terug te zien en te ontdekken omwille van haar zorgvuldig ambachtelijk werk. Ze etaleert zin voor esthetiek en vooral het vermogen om expressieve smaakassociaties neer te zetten. Daarin toont ze haar evenwicht om met de juiste verhouding tussen vulling en chocolade mooi glanzende pralines te creëren die naar meer smaken. Ze zorgt voor een verfrissende, eigentijdse aanpak en ook daarom is Palette de erkenning als « Discovery of the Year 2025 » terecht waard.

 

---
 
 

Over de Gault&Millau Chocolatier 2025-selectie:

 

Er werd dit jaar een selectie gemaakt van maar liefst 129 chocolatiers in België en het Groothertogdom Luxemburg. Deze chocolatiers zijn samen goed voor meer dan 177 winkeladressen. Zoals steeds gebeurde de selectie op basis van verschillende anonieme en objectieve degustaties. Het team van Gault&Millau ging daarbij op dezelfde manier te werk als bij de restaurantgids: volledig zelfstandig, zonder commerciële of andere belangen. De degustaties gebeurden op basis van de visuele en smaakeigenschappen van elk geproefd item. De volledige selectie staat online op gaultmillau.be en op chocolatier.gaultmillau.be.

More News

Antwerpen sake festival 2024: Japanse sakecultuur op de Vrijdagmarkt

Sep 14, 2024

Buloo in the spotlight: award winner Product food & drinks Award at the Culinary Innovators 2024

Sep 13, 2024

Gault&Millau reikt de Catering Awards 2024 uit

Sep 10, 2024