Monin Mondays:
Stella Coffee Bar in Brussel

Sep 30, 2024

“Je ziet onze barista’s goed aan het werk”

 

Levendig, leuk en vooral onderscheidend verfijnd. In Stella Coffee Bar ervaren we een aparte sfeer waar we in eerste instantie moeilijk de vinger kunnen op leggen. Ook nieuwkomers voelen dit van het moment dat ze in deze uiterst gezellige koffiebar binnenstappen. Heeft die mozaïek aan met polaroid foto’s van tientallen honden ermee te maken?

 

Community

Opmerkelijk is zeker de interactie. Wie binnenkomt, wordt in veel gevallen met de voornaam aangesproken. Fris gefilterd water staat gratis ter beschikking. Daar bestaat een woord voor: gastvrijheid. Ondanks de drukte door het komen en gaan van mensen heeft gastheer de tijd om her en der een praatje te slaan. Zoals een cafébaas die al jaren achter de tapkraan staat en voor iedereen een luisterend oor heeft. Vergis u niet. Ondanks de naam van de Coffee Bar staat ’s lands bekendste pils niet op de kaart. En Bassel Abou Fakher opende slechts twee jaar geleden deze koffiezaak met pastries, rolls en broodjes. om er in korte tijd een echte community rond te creëren. De innemende ondernemer heeft zelfs de tijd om even het geheim van zijn succes te ontsluieren.

 

Wide Awake Coffee Roosters

O ja, eerst nog dit. De voor Belgen wat intrigerende en daarom juist goed gevonden naam van deze Coffeebar verwijst naar de naam van zijn hond. Die kwam met hem midden de jaar tien vanuit het Midden-Oosten naar Brussel. En voor die naamgeving heeft Bassel goede redenen. Verder meer daarover. “Van bij aanvang heb ik gekozen voor specialty coffee afkomstig van welbepaalde koffieplantages. Daarvoor werk ik samen met de koffiebranders van Wide Awake Coffee Roosters. Daardoor kunnen we de beste koffie garanderen.” Maar daar houdt zijn queeste naar de ideale, onderscheidende kop koffie niet op. Ook voor het realiseren van het ultieme maken van een espresso of filterkoffie heeft hij meer dan gewone aandacht. “Om mijn klanten of beter vrienden de beste koffie ervaring te geven staan mijn toestellen zo opgesteld dat iedereen goed zichtbaar het proces van de barista kan mee volgen. Zo zien ze dat het maken van koffie tijd en expertise vergt. En dat wij hier het einde vormen van een ambachtelijk proces.” Tegelijkertijd is die aanpak een middel om passende aandacht aan de uniciteit van specialty coffee te geven. “In andere delen van de wereld is dit type koffie al veel beter ingeburgerd,” spreekt hij gemotiveerd om daar wat aan te doen.

 

Sebastian Ramirez

Hij zorgt voor aandacht die zelfs de koffie ervaring transcendeert. In Bassel schuilt immers naast gastheer een geëngageerd hondenliefhebber, een engagement die hij met de bekende Colombiaanse koffiedesigner Sebastian Ramirez deelt. Die doneert elk jaar 70 kilo van zijn beste bonen aan Stella waarvan de opbrengst integraal naar opvangcentra gaan voor zwerfhonden en katten in Colombia en Libanon. Waarmee de naam van deze koffiebar meteen een diepere betekenis heeft gekregen. En gedreven door het succes van zijn coffeebar opent Bassel honderd meter begin mei in dezelfde open geest een ambachtelijke warme bakkerij met specialty coffee.  En met diverse aromatische en verfijnde latte’s waaronder chai latte en rose water latte. 

 

Stella Coffee Bar, Charleroisesteenweg 91A, 1060Brussel, alle dagen open van 07:30 tot 17:00 uur, zaterdag tot 18:00 uur

 

Technische details:

  • Espressomachine: La Marzocco
  • Molen: Mythos

 

Prijzen:

  • Espresso: € 3
  • Long black: € 3.70
  • Americano: € 3.80
  • Cortado: € 3.60
  • Macchiato: € 3.60
  • Cappuccino: € 4
  • Caffè latte: € 4.50
  • Ice latte: € 4.90
  • Rose water latte: € 5
  • Chai latte: € 5

More News

Ervaar de magie van de feestdagen met Sysco®!

Oct 2, 2024

Maak een gastronomische reis door Brussel !

Sep 29, 2024

Partnernews - Bôtan: Innovatie en Vakmanschap in Elke Slok

Sep 28, 2024