Proef het witte goud van Limburg!

May 21, 2024

Proef het witte goud van Limburg! Nog enkele weken worden asperges geserveerd in heel wat restaurants. Van de klassieke Vlaamse bereiding tot meer avontuurlijke combinaties - we verkenden Limburg, een aspergeprovincie, voor de ultieme culinaire ervaring.

Vraag in de lente aan lekkerbekken wat hun favoriete groente is. Asperge zal dikwijls als antwoord volgen. Echte fijnproevers en kenners voegen daar vaak nog het aspect lokaal of Limburgs aan toe. De blanke, ranke witte stengels zijn immers bij uitstek een lokaal seizoensproduct dat het lekkerst dagvers smaakt en door zijn herkomst en terroir het beste van zijn typische verfijnde smaakeigenheid prijsgeeft. Witte asperges uit volle grond smaken optimaal wanneer ze eens gestoken snel op het bord geraken. En liefst geoogst op een specifieke ondergrond zoals de Limburgse die bekend staat om zijn vruchtbaarheid. Denk aan de onderscheidende Haspengouwse kalkrijke bodem van niet te dikke geologische lagen van zand, leem en klei. Een ondergrond die door het typisch reliëf perfect worden aangesneden en zo voor een ideale bodem voor asperges zorgt. Dit terroir garandeert overigens naast uitzonderlijke witte asperges ook de groene Regalys asperges. Daarmee is Limburg niet alleen dé fruitboomgaard maar ook hét aspergebed van het land.

 

Wij gingen op pad en ontdekten enkele interessante adressen met smaakvolle asperge gerechten!

 

Mardaga - As

Het café-restaurant dat Jos en Maria Mardaga in 1904 begonnen, is vandaag uitgegroeid tot een prestigieus hotel met ligging aan een bos en nostalgisch treinmuseum. Hier geniet je van asperges met koningskrab en een bisque. Bijna even vorstelijk: met kalfszwezerik en morieljes. Op de kaart staat ook de suggestie voor een Vlaamse bereiding met beenham of gemarineerde zalm.

@mardaga

De Zwaan – Godsheide

Restaurant De Zwaan in Godsheide heeft naar jaarlijkse gewoonte diverse aspergegerechten op de kaart. Waaronder huisbereide aspergekroket, romige aspergecrèmesoep met bieslook en mimosa van ei, en klassieke asperge op Vlaamse wijze met puree. En voor de pastaliefhebbers hebben ze pasta scampi asperge met pesto en een heerlijke vegetarische optie met pasta en asperge met pesto.

@dezwaan

Vivendum - Dilsen-Stokkem

Zelfs gerenommeerde chefs zijn dol op asperges. Chef Alex Clevers van Vivendum presenteert de asperges zowel in menu's als à la carte. Eén gerecht springt in het oog: met zeevenkel, zeekraal, langoustines, langoustinesoufflé en hollandaisesaus.

@vivendum

Het Cordaat – Hasselt

Bij Het Cordaat, prijken jaarlijks diverse aspergegerechten op de kaart. Denk aan steak tartaar met asperges, verrijkt met een zijdezachte crème van eidooier en truffelmayonaise. Geniet van een traditionele traktatie met de asperges op Vlaamse wijze, perfect gecombineerd met traag gegaarde varkenswang en krieltjes. Voor de liefhebbers van vis is er de zalm mi cuit, met asperges en beurre blanc, geserveerd met cocotte aardappelen.

@hetcordaat

Het Hooghuys - Sint-Truiden 

Een kaart met wekelijks wisselende suggesties, de chef van Het Hooghuys draait er zijn hand niet voor om. Zijn gerechten met asperges vormen daarop geen uitzondering. Als voorgerecht serveert hij ze momenteel met gerookte paling, kwartelei en waterkers. Twee hoofdgerechten: het eerste met kalfszwezerik, ganzenlever en dijonaise, het tweede met grietfilet, handgepelde garnalen en daslook.

@hethooghuys

Voor de volledige Gault&Millau selectie in Limburg - zie link

Zelf ontdekken?

Mardaga in As, 1220
Woensdag - vrijdag en zondag: 12:00 - 21:00
Zaterdag: 18:00 - 21:00
hotelmardaga.be
+32 89 65 62 65
[email protected]
Stationsstraat 121, 3665 As

De Zwaan in Godsheide, 1220
Woensdag - vrijdag: 11:30 - 14:00 en 17:00 - 21:00
Zaterdag: 17:00 - 21:00
Zondag: 11:30 - 14:00
zwaan-hasselt.be
+32 11 23 32 66
[email protected]
Kiezelstraat 136, 3500 Hasselt

Vivendum in Dilsen-Stokkem, 1620
Zondag - dinsdag en vrijdag: 12:00 - 13u30 en 19:00 - 21u30
Zaterdag: 19:00 - 21u30
restaurant-vivendum.com
+32 89 36 07 90
[email protected]
Visserstraat 2, 3650 Dilsen-Stokkem

Het Cordaat in Hasselt, 1220
Zondag - vrijdag: 11:00 - 21:00
Zaterdag: 17:00 - 22:00
hetcordaat.be
+32 11 23 06 51
[email protected]
Kempische Steenweg 311 / 0.04, 3500 Hasselt

Het Hooghuys in Sint-Truiden, 1220
Vrijdag - maandag: 12:00 - 14:00 en 18:00 - 22:00
Donderdag: 18:00 - 22:00
hethooghuyswilderen.be
+32 11 68 56 74
[email protected]
Wilderenlaan 82, 3803 Sint-Truiden (Wilderen)

More News

Partner news: Fine2Dine, tableware voor de creatieve professional

Sep 4, 2024

Partnernews: Openboerderijdag bij Duroc d’Olives op Dag van de Landbouw

Sep 3, 2024

Sunny Pocket in the spotlight: award winner Product Award Non-Food at the Culinary Innovators 2024

Sep 1, 2024