Tweede editie van Gault&Millau Belgische Wijngids en Belgian Wine Awards 2024 voorgesteld

Jun 26, 2024

Bestel hier de nieuwe Belgische wijngids


Dag op dag na de eerste editie werd op woensdag 26 juni voor de nationale en internationale media de tweede editie van de Gault&Millau Belgische Wijngids voorgesteld in het Brusselse Maison de la Poste. Daarmee bevestigt Gault&Millau de ambitie om het succes van de eerste editie met een nieuw overzicht van de beste Belgische wijnen als referentiewerk te bestendigen. En dit parallel met de snelle evolutie die de Belgische wijndomeinen blijft etaleren.

 

De Belgische wijnbouw zit immers nog steeds stevig in de lift. De tweede editie telt maar liefst 25 bijkomende domeinen en 44 extra referenties wat het totaal op 107 domeinen en 216 referenties brengt. Binnen deze referenties kregen 55 wijnen een “coup de cœur” label en daarvan werden 25 wijnen met een Belgian Wine Award 2024 bekroond.

Inmiddels telt ons land meer dan 290 geregistreerde wijnbouwers die samen ongeveer 890 hectaren wijngaarden bewerken. Naast deze kwantitatieve groei stelt de gids een stijging in kwaliteit vast. Met tal van Belgian Wine Awards als manifest en smakelijk resultaat. Daarmee zet België zich steeds meer en meer nadrukkelijk op de kaart als prominent wijnland.

De teksten van alle wijndomeinen kunnen (naast in de gids) ook geraadpleegd worden via de Gault&Millau Wine Guide Belgium Website. Deze website biedt ook een handige interactieve kaart met de wijndomeinen. De gedrukte gids, met een bespreking van alle geselecteerde wijnen, kan besteld worden via de Gault&Millau webshop.

Belgian Wine Awards 2024

Mousserende wijnen:

Domaine du Chant d’Eole - Chat d’Eole Grand Cru 2018 - Hainaut
Domein Cuvelier - BizJoe Extra Brut 2019 - Limburg
Schorpion - Zwart Extra Brut 2017 - Limburg
Wijndomein Vandersteene - Blanc de Noirs Brut 2022 - Oost-Vlaanderen
Vignoble des Agaises - Ruffus Chardonnay Brut 2021 - Hainaut
Vin de Liège - L’insoumise Brut 2022 - Liège
Domaine W - Brut de Brabant Réserve, Cuvér Folon 2020 - Brabant Wallon

Witte wijnen:

Crutzberg - Chardonnay Barrique 2022 - Limburg
Entre-Deux-Monts - Molenberg Collection Héritage 2022 - West-Vlaanderen
Domaine La Falize - Chardonnay 2021 - Namur
Wijnkasteel Genoels-Elderen - Chardonnay Goud 2019 - Limburg
Gloire de Duras - Pinot Gris Barrique 2022 - Limburg
Den Nachtegael - Noëlla Chardonnay Barrique 2022 - West-Vlaanderen
Wijndomein Près De Gand - Chardonnay Barrique 2021 - Oost-Vlaanderen
Wijndomein Ravenstein - Chardonnay Klytbosch Barrique 2022 - West-Vlaanderen
Wijnfaktorij - Kontreir IIX 2022 - Antwerpen

Rode wijnen:

Château Bon Baron - Trésor Pinot Noir 2017 - Namur
Château Bon Baron - Acolon 2019 - Namur
Vignoble du Château de Bousval - Ange ou Démon 2022 - Brabant Wallon
Mikken Urban Winery - Monaco 2022 - West-Vlaanderen

Mousserende rosé wijn:

Château Bon Baron - La Baronne Brut Nature 2021 - Namur
Wijndomein Hoogenhove - Polyd’or Rosé 2021 - West-Vlaanderen

Demi-sec wijn:

Vin de Liège - Notes Blanches 2022 - Liège

Rosé wijn:

Verlooy Winery - Rossela 2022 - Antwerpen

Vivium Verzekeringen als enthousiaste hoofdpartner 

Voor het tweede jaar op rij is Vivium Verzekeringen trots om partner te zijn van de Gault&Millau-gids voor Belgische wijnen. “Net als wijnmakers leggen wij als Belgische verzekeraar de nadruk op ondernemerschap, kwaliteit en lokale expertise via ons uitgebreide netwerk van partners-makelaars,” aldus Véronique D’haese, commercieel directeur. "De Belgische wijnsector blijft zich overal in het land positief ontwikkelen, getuige de opkomst van nieuwe wijndomeinen en nieuwe wijnen door de jaren heen. We zijn enthousiast om onze expertise in te zetten ten dienste van ondernemers die van België een wijnland maken."

 

Over de Gault&Millau Belgische Wijngids 2024:
Het succes van de eerste Gault&Millau Wijngids 2023 over het Belgisch wijnareaal bewees de noodzaak om het werk van al deze wijnbouwers te duiden, te bundelen én te eren. De vele positieve enthousiaste reacties bevestigen het nut om actuele kennis en groeiende expertise in een referentiewerk te verzamelen. Daarmee heeft België dankzij Gault&Millau voortaan een volwaardige, jaarlijkse wijngids. Net zoals Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk, landen met een voldragen eeuwenoude wijncultuur. Wijnauteurs Gido Van Imschoot en Stefaan Soenen hebben in deze gids onder meer aandacht voor de diverse druivenrassen die in België geteeld worden, zoomen in op terroir, klimaat en geschiedenis van Belgische wijn en bespreken de diverse gecontroleerde appellaties. De gids heeft tot slot extra aandacht voor restaurants die meerdere Belgische wijnen aanbieden. De Gault&Millau Belgische Wijngids 2024 is rijkelijk geïllustreerd en bevat 224 pagina’s. 

Bestel hier de nieuwe Belgische wijngids

More News

Brugge's bites: een smakelijke ontdekkingstocht langs 5 toprestaurants in Brugge.

Jun 25, 2024

Partnernews Delen Private Bank - Maxime Collard & Aurore Coudeville, La Table de Maxime - Een hart voor familiaal ondernemerschap

Jun 19, 2024

Proef de wereld in Brussel: 10 internationale keukens die je moet bezoeken volgens Gault&Millau

Jun 18, 2024