Antwerpen in de mix:
een smaakvolle verkenning van de beste cocktailbars.

4 jul. 2024

Tazu

Als Cocktailbar van het Jaar 2023 blijft Tazu intrigeren door zowel zijn aparte verdoken locatie in de Antwerpse binnenstad, uniek interieur en het bijzonder barrepertoire van Julian Youssef. Zijn Horio cocktail, met oude sake, Japanse gin, yuzu en matcha, vangt de essentie van Tazu perfect: een mix van smaak, textuur en visuele pracht. Zeker een bezoekje waard!

 


© Andres Claeys

Bar Burbure

Aan de vernieuwde Vlaamsekaai biedt Bar Burbure een oase van rust en klasse. Sinds 2016 serveert Jurgen Lijcops hier verfijnde klassiekers zoals Bourbon Whiskey Sour en Espresso Martini, ondersteund door een uitgelezen wijnkaart. Op zijn riant terras heerst vandaag dezelfde geraffineerde, onderscheidende sfeer die Bar Burbure tot een van de meest innemende cocktailbars van het land maakt.


© Bar Burbure

 

BelRoy's

BelRoy’s Bijou behoort tot de elite van cocktailbars, eerder bekroond als beste cocktailbar van het jaar. Debijzonder professionele service en het verfijnde drankenaanbod maken van deze plek een must-visit in Antwerpen. Naast BelRoy’s Bijou zijn er nog twee vestigingen: BelRoy’s MAS en BelRoy’s at Nine. Met eigen distillaten en het bottelen en rijpen van cocktails zorgt stichter Dieter Van Roy voor een heel aparte ambachtelijke aanpak en eigen repertoire als aanvulling op een klassiek geïnspireerde kaart. Op die manier heeft een bezoek aan één van de BelRoy’s cocktail bars voor wie het wenst vaak iets avontuurlijks. 

 


© BelRoy's

Henry’s

Henry's is meer dan een cocktailbar; het is een juweel binnen een vijfsterrenhotel in een van de oudste middeleeuwse stadsdelen van Antwerpen. Met een meterslange toog, comfortabele fauteuils en sereen uitzicht op een naastgelegen restaurant, biedt Henry's een elegante sfeer. De dranken zijn klassiek en eigentijds, met de Pornstar Martini als uitblinker door zijn verleidelijke smaakbalans. Sinds dit jaar werd het voormalig restaurant 1238 mee geïntigreerd in het nieuwe concept als Henry’s Bar & Bistro.

 


© Marketing Deluxe

 

Speakeasy 1833

Speakeasy 1833 is in meerdere opzichten een buitenbeentje in de Antwerpse cocktailscene. Enkel op vrijdagavond en na reserveren kan men afdalen in de voormalige rijpingskelders van brouwerij De Koninck. Warme verlichting en kaarsen zorgen voor een intieme, geborgen sfeer. In deze nostalgische context smaakt een vol schuimige whisky sour op basis van Buffalo Trace Bourbon met - noblesse oblige - Liefmans Kriek-Brut siroop - door zijn fijn gelaagd en genuanceerd karakter dubbel zo goed.

 


© Speakeasy 1833

Dogma

Geroemd om zijn unieke laidback sfeer en detailrijk afgewerkte cocktails neemt Dogma al sedert jaren in het Antwerpse cocktaillandschap een aparte plaats in. Zowel het klassieke als het creatieve repertoire krijgt met onder meer zelfgemaakte cordials, sappen en siropen zorgvuldig eigen accenten. Denk aan een verrassende en zeer aangename twist in een Negroni met Amer Picon of vers gemaakte grenadine die aan een Singapore Sling een aparte gelaagdheid geven.


© Pby

Absinthbar

In de smalle en drukke straatjes aan de voet van de Antwerpse kathedraal en bijna aansluitend op de Groenplaats is bar Absinth, onderdeel van de befaamde Brasserie Appelmans, een uitgelezen plaats voor een trendy cocktail. Deze trendy cocktailbar biedt een uitgebreide absintcollectie en expertise. De kaart bevat heerlijke bites, comfortfood en fijne kaasjes. Wat liquide geweld betreft is de Pornstar Martini nog altijd een populaire hit. Klassiek werk zoals Blood & Sand krijgt onder leiding van opperhoofd Wim Deweerdt de perfecte verhoudingen mee waarin whisky, vermout, kersenlikeur en sinaasappelsap elkaar even opmerkelijk als subliem versterken.

 
© Absinthbar

SIPS

Na 3,5 jaar is SIPS terug. Manuel Wouters opende eind vorige eeuw aan de Waterpoort een cocktailbar die zijn tijd ver vooruit was, en zette daarmee de standaard voor high-end cocktailbars. Zijn Lazy Red Cheeks werd een nationale klassieker. Sinds vorig jaar is SIPS volledig in handen van Wouter Pieters. Wouter heeft een fenomenale kennis van spirits en cocktails. Klassiekers krijgen hier een precieze afwerking, of laat de bartender improviseren met creaties zoals een cocktail zonder naam op basis van groene chartreuse, gin, limoensap, Fernet Branca Menta en sodawater, een variant op The Last Word.


© SIPS

Meer Nieuws

Gault&Millau en Delen Private Bank: Een hart voor familiaal ondernemerschap

8 sep. 2024

Partner news: Fine2Dine, tableware voor de creatieve professional

4 sep. 2024

Partnernews: Openboerderijdag bij Duroc d’Olives op Dag van de Landbouw

3 sep. 2024