Groene gastronomie:
vegan & plant based hotspots uitgelicht door Gault&Millau.

14 jul. 2024

Bij Gault&Millau houden we uiteraard van vlees van kop tot staart en vis van sprot tot tarbot, van eerlijke ambachten en van producenten met een visie. Anderzijds moedigen en steunen we zeker ook de tendens van een kwalitatieve vegan of plant based keuken. Het is opmerkelijk en positief welke diepgang en evolutie we meer en meer zien bij chefs in dit segment. We presenteren jullie enkele uitsluitend vegan & plant based hotspots in België, zorgvuldig geselecteerd door onze Gault&Millau inspecteurs. Waar zit jou favoriet? Laat het ons zeker weten! Contacteer ons via [email protected].

 

Humus x Hortense – 16/20

Langs Humus x Hortense passeren betekend een verfijnde plantaardige ervaring beleven, waar met groenten knap culinair werk wordt afgeleverd. De hummus van rode biet en boekweitcracker is niet alleen een streling voor het oog maar ook pure verwennerij voor de smaakpapillen. Texturen van aubergine met lak van gebrande prei en crème van hazelnoot vormt een ander hoogtepunt. Ook met het dessert verbluft de chef en wel met structuren van framboos met hints van witte chocolade en softijs van zonnepit. Een uniek concept met apart gedachtegoed dat qua uitwerking nog aan kracht heeft gewonnen en vorige editie dan ook een hogere score kreeg.


© Humus 

 

Camionette – 13/20

De benedenverdieping van een oud pakhuis in het Groen Kwartier kreeg met een industriële look een nieuwe bestemming als vegan restaurant. Vanuit de grote open keuken komen zeer knappe en visueel mooi bewerkelijke gerechten. Zoals beetgare groene en witte asperges met huacatay saus en met aan tafel geserveerde ajo blanco van look, broodkruim, amandelschilfers ingedikt met getoast Thais rijstpoeder. Daarbij lamsoor en zwart gefermenteerd zeewier als fijne zilte accenten.


© Studio Ami 

 

AND/OR – 13/20

And/or letterlijk vertaald als en/of speelt met het sharing gedachtegoed waarbij de chef de volgorde en het ritme bepaalt. Het plant-based concept van chef Karen Shu en haar partner en sommelier Tatiana Gumuchdjian toont dat dit type van koken mag gezien en ontdekt worden. Crostini met vijgen, crème van cashew en mooi verouderde balsamico brengen samen kracht en beet op tafel. Compositie van feta gemaakt van kokosvet met gefermenteerde en gekaramelliseerde pepersaus op huisgemaakt brood is een furieuze smaakbom.


© AND/OR

 

Amaranth – 13,5/20

Chef Pieter-Jan Lint debuteert met een beloftevolle score in deze editie. Samen met zijn partner, gastvrouw en doctoranda psychologie Carmen Duytschaever, transformeerde hij een oude villa tot een eigentijds 100% vegan restaurant. Uit het twaalfgangen hapjesmenu genieten we onder meer van een flinterdun krokant gevuld met lupinekaas en crème van knolselder gekruid met gerookte paprika. Gefrituurde courgettebloem is opgevuld met mousse van gefermenteerd cashew en combineert goed met julienne van gele en groene courgette en mousseline met citroentijm.


© Amaranth

 

Lento (Bistro44) – 12/20

In het hartje van Antwerpen, verrast Lento ons met ongewone smaakcombinaties. Hier kun je komen genieten van al het goede dat de natuur te bieden heeft. En daarmee blijft het niet enkel bij salades, ze maken er hun missie van om aan te tonen dat een plantaardig menu ook heel bourgondisch, rijkelijk en vooral lekker kan zijn. Ze werken met een uitgebreide, toegankelijke, à la carte kaart. Je kunt er dus binnenspringen voor een klein gerechtje of snelle hap, maar er is ook de mogelijkheid om zelf een uitgebreide menu samen te stellen.


© Kurt Vandeweerdt

Lento – 12/20

Op de Hasseltse Zuivelmarkt vestigde zich Lento. Een volledige plantaardige keuken die verder reikt dan samengestelde salades. Aardpeer is rijkelijk voorzien van bearnaise en combineert goed met crème en chips op basis van knolselder. Ook zeer smaakrijk is geroosterde ui geserveerd in een uienbouillon met in zoutkorst gegaarde gele bietjes.


© Kurt Vandeweerdt

Ontdek alle culinaire vegan Gault&Millau-adressen, volg deze link!

Meer Nieuws

Partner news: Fine2Dine, tableware voor de creatieve professional

4 sep. 2024

Partnernews: Openboerderijdag bij Duroc d’Olives op Dag van de Landbouw

3 sep. 2024

Sunny Pocket in de schijnwerpers: winnaar Product Award Non-Food at the Culinary Innovators 2024

1 sep. 2024