Sommige van onze Gault&Millau inspecteurs zijn helemaal in vakantiestemming. Ze hebben aan onze Noordzee een aantal restaurantterrassen bezocht. Niet zozeer met een panoramisch uitkijk op strand of branding maar in kuststeden en polderdorpen, in vissers- en jachthavens. Steeds in open lucht, waar het aangenaam, sfeerrijk en vooral smaakvol toeven is.
Resto Vito, Oostende
Chef Vito Centomani ontvangt in Oostende zijn gasten niet met een terras aan maar op het water. Als zoon van een vissersfamilie uit Puglia zit hij daarmee dichtbij de bron. Vanop zijn terras kan je de Mercator bewonderen en ruik je de Noordzee. En vooral genieten van zijn saffraansaus met Sorrento citroenen bij een aardappelsalade en vis van dag. De vistrap is op wandelafstand.
Bistro Mathilda, Oostende
Een eigentijds interieur, terras en dito keuken aan de rand van het Leopoldpark en op wandelafstand van het Casino-Kursaal van Oostende en de Zeedijk. Sinds 1995 een ijkpunt voor bistrogerechten met couleur locale zoals tatjespap met garnalen van de plaatselijke kustvissers en gesmolten boter of garnaalkroketten. Gemaakt met dagvangst van de 0.191.
Mange Tout, Oostende
Op de Visserskaai van Oostende zorgen Lieva Debruyne en Peter Moyaert voor een apart repertoire aan gerechten. Vlakbij de vistrap laten ze zich uiteraard inspireren door de mariene dagaanvoer. En wel tot opmerkelijke en geslaagsde combinaties zoals roodbaars met smaakvolle garnituur van wortel, gember en toetsen van sinaasappelsap. Aanbevolen en niet alleen voor alleseters of durvers.
De Kruier, Ramskapelle
Met op de achtergrond de windmolen van het schilderachtige polderdorpje Ramskapelle is het in De Kruier bijzonder aangenaam al fresco tafelen. Grijze garnalen claimen een hoofdrol in de keuken van de broers Callant. In de vorm van kroketten, in de combinatie met tomaat of bij geplette aardappel met bloemkool. Positieve keuzestress verzekerd.
LeBeau19, Knokke
Brasserie, bar en hotel met een zuid-gericht ruim opgevat terras en zicht op de innemende natuur. In de gezonde, open lucht meren vaste klanten aan voor onder meer een prijs-vriendelijke twee gangen lunch met bijvootbeeld gevulde tomaten en aardappelpuree, ossubuco met linguine of een Thaise groene curry die voor een onverwachte exotische toets zorgt. Wie voor of na een balletje wil slaan, vindt vlakbij uitdagend greens.
’t Werftje, Zeebrugge
Het oudste etablissement van Zeebrugge kan ook bogen op één van de meest karaktervolle terrassen van de havenstad. Een ideale locatie om van verse wulken, kreukels, grijze garnalen, bouquet garnalen, krabbenpoten of langoustines te genieten. Met verse cocktailsaus en mayonaise. Als intro op een portie gefrituurde inktvisringen om te delen. Of als opwarmertje voor het grotere werk rond kreeft of kabeljauw.
Ten Doele, Blankenberge
Moeilijk te zeggen waarom het restaurant van chef Karel Govaert zo populair is. Dankzij de gevarieerde secure keuken met tal van klassiekers zoals terrine van ganzenlever en suikerbroodje of kikkerbillen in lookboter? De oprecht vriendelijke en professionele bediening of die altijd bruisende gezellige sfeer? Of toch door het (verwarmde)terras met zicht op de jachthaven? Laat het ons op een cocktail van al die ingrediënten houden.
Markt XI, De Haan
Met een terras achteraan verrast Markt XI vele gasten. Eénmaal in het gezellig en strak ingericht restaurant toegekomen trekt chef Benny Van Torre immers in zijn centraal opgestelde keuken terecht de meeste aandacht op. Met zijn uiterste verfijnde bereidingen van nobele topproducten zoals wilde zeebaars, kabeljauw, zeetong of Anjou duif. En bij mooi weer komt hij eens zo graag aan tafel.
Au Bistro, Nieuwpoort
Voor een zeevruchtenschotel met lekkers vanuit de Noordzee is dit terras geen verkeerde keuze. Met zicht op de vismijn van Nieuwpoort heeft chef Laurent Ghys de beste mariene producten in zijn voortuin maar voor het grijpen. Geen probleem voor wie minder van peuzelen houdt of schaaldieren liever warm uit de schaal op het bord vindt. Probeer sneeuwkrab met kruidenboter of navarin van tarbot en kreeft. Klinkt wel minder zomers.
Resto Vito in Oostende, NEW
Dinsdag - zaterdag: 12:00-13:30 — 18:15-21:00
restovito.com
+32 493 39 05 86
[email protected]
Jan Piersplein 2, 8400 Oostende
Bistro Mathilda in Oostende, 1320
Woensdag - zondag: 12:00-14:30 — 18:00-21:30
bistromathilda.be
+32 59 51 06 70
[email protected]
Leopold II-laan 1, 8400 Oostende
Mange Tout in Oostende, 1320
Woensdag - zaterdag: 19:00-21:00
Zondag: 12:00-14:00
restaurantmangetout.be
+32 59 50 07 14
[email protected]
Visserskaai 22, 8400 Oostende
De Kruier in Ramskapelle, 13,520
Donderdag - maandag: 12:00-14:00 — 18:00-00:00
kruier.be
+32 50 51 53 13
[email protected]
Ramskapellestraat 66, 8300 Knokke-Heist
LeBeau19 in Knokke, 1220
Maandag - zondag: 08:00-22:00
lebeau19.be
050 61 16 14
[email protected]
Zoutelaan 175, 8300 Knokke-Heist
't Werftje in Zeebrugge, 1220
Donderdag - maandag: 11:00-01:00
twerftje.be
+32 496 05 83 51
[email protected]
Werfkaai 29, 8380 Zeebrugge
Ten Doele in Blankenberge, 13,520
Woensdag - zaterdag: 12:00-14:00 — 18:00-21:00
tendoele.be
+32 50 41 31 04
[email protected]
Leopoldstraat 34, 8370 Blankenberge
Markt XI in De Haan, 1620
Dinsdag: 19:00-19:30
Woensdag, vrijdag & zaterdag: 12:00-12:30 — 19:00-19:30
markt11.be
+32 59 43 44 44
[email protected]
Driftweg 11, 8420 De Haan
Au Bistro in Nieuwpoort, 1320
Woensdag - zondag: 12:00-14:00 — 18:00-21:00
aubistro.be
+32 58 24 14 84
[email protected]
Kaai 23, 8620 Nieuwpoort