Vis van het seizoen Pladijs

27 jun. 2022

De favoriete zomervissen van de NorthSeaChefs

Met pladijs kan je chef Jo Grootaers (restaurant Altermezzo) altijd bekoren. “Het is echte zomervis en perfect om op de barbecue te grillen. Maar ook in de oven maak je er heerlijke gerechten mee. Het is een heel lekker visje, maar met delicaat vlees. Niet te lang bakken is de boodschap!” Kenmerkend aan deze platvis is zijn bruin-groene rug met oranje-rode stippen. De pladijs is erg belangrijk voor de Belgische visserij, goed voor maar liefst 15 tot 20% van de aanvoer.


Pladijs met salsa van tomaat en venkel
Ingrediënten voor 4 personen

  • 600 gr pladijsfilets 
  • 120 gr handgepelde garnalen 
  • 1 venkel 
  • 4 ontvelde tomaten 
  • 2 el kappertjes 
  • Zeste van 1 citroen 
  • Olijfolie 
  • 100 ml zonnebloemolie 
  • 20 gr platte peterselie 
  • Peper en zout
  • Naar smaak Basilicumblaadjes (bij voorkeur Griekse)

Bereidingswijze

  1. Kruid de pladijsfilets met peper, zout en olijfolie. 
  2. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. 
  3. Plooi de pladijsfilets dubbel en leg deze in de ovenschaal. 
  4. Snijd de ontvelde en ontpitte tomaten in blokjes. 
  5. Snijd de venkel in blokjes en kook deze kort gedurende 1 min. in gezouten water. 
  6. Laat schrikken in ijswater om de garing te stoppen. 
  7. Giet daarna af en laat even uitlekken. 
  8. Warm de zonnebloemolie zachtjes op tot +- 70°C en voeg daar de platte peterselie aan toe.
  9. Mix goed en passeer door een fijne zeef. 
  10. Meng de tomaten met de venkelblokjes en voeg de kappers en zeste van 1 citroen toe.
  11. Kruid af met peper, zout en een goede scheut olie van platte peterselie. 
  12. Besprenkel de pladijsfilets met wat olijfolie en gaar ze in een voorverwarmde oven van 
    150° C gedurende een 6 à 7 - tal minuten totdat de vis mooi sappig en gaar is. 
  13. Haal uit de ovenschaal en dresseer op de borden. 
  14. Warm de salsa van tomaat zachtjes op zonder er te veel in te mengen zodat de tomaat heel blijft. 
  15. Schep de salsa over de pladijs en werk af met handgepelde grijze garnalen en enkele blaadjes (Griekse) basilicum.

Altermezzo in Tongeren, 16,5/20

Donderdag, vrijdag & zondag: 12:00-13:00 — 18:30-19:30
Zaterdag: 18:30-19:30
altermezzo.be
+32 12 74 16 74
[email protected]
Bilzersteenweg 366, 3700 Tongeren

Meer Nieuws

Partnernews: Voorschot bij online reserveringen: een no-go of noodzakelijk kwaad?

2 apr. 2024

Gault&Millau chef Jo presenteert: Marokkaanse couscous met coquilles. Powered by Samsung

21 mrt. 2024

Topchef Tim Boury en JARR ontwikkelen samen een sprankelende kombucha

17 mrt. 2024